MEDIA / ARTICLES

NORRKÖPINGS TIDNINGAR

15 OCTOBER 2002

Attentatet slår hårt mot Bali

En tyst och märklig stämning. Tomma ankomsthallar på flygplatserna. Konstnären Richard Winkler från Norrköping, sedan många är bossatt på Bali berättar för NT om reaktlonerna efter sprängattentaten i Kuta.

Norrköping
Richard Winkler bor i Ubud, cirka 50 kilometer norr om Kuta.
Han flyttade till Bali 1997.

-Jag satt hemma och jobbade met datorn när strömmen blinkade till. Sedan hörde jagtvå explosioner och först trodde jag det var åskan som gick, berättar han via telefon.

Situationen på Bali efter explosionerna har varit mycketrörig. Australiska nyhetsmedia spekulerar om att bomberna i Kuta var ett verk av den militanta islamistiska gruppen Jeemah Islamiha. De Indonesiska medierna är försiktigare och ännu har ingen grupp vare sig pekats ut eller tagit på sig dådet.

Det finns ju nästan bara hinduer på Bali så är det muslimska grupper kommer de noginte härifrån. Kanske är syftet också att skapa osämja mellan hinduerna här och muslimerna. Och mellan presidenten och vice presidenten, säger Richard Winkler.

Oroade
Balineserna är mycket oroade efter det som hänt.

-Folk här lever nästan uteslutande av turismen. Det här slår oerhört hårt mot Bali och människornas möjlighet att försörja sig, säger Richard Winkler.

-Det är svårt att säga vadsom händer nu. Troligtvis för svinner ala turister. Eventuellt blir det aggresioner mellan balineserna och de javanesiska muslimerna. Det har redan kommit rapporter om det. De muslimer som lever på Bali är säkert väldigt rädda nu, säger han.

Tomt i ankomsthallen
Richard Winkler åkte på måndagen till Jakarta för et tidigare bestämt besök. På flygplatsen på Bali passade han på att titta in i ankomsthallen.

-Där brukar det vara fullt med folk och massor av guider. Nu var det helt tomt. I avgångshallen för utrikestrafiken var det däremot fullt. Där fanns folk i rullstol, med bandage och med stygn över hela huvudet. Det är en oerhört märklig stämning här, säger han.

Noga utvalt
Richard Winkler själv känner ingen som beffan sig på nattklubben Sari Club när bilbomben exploperade. Klubben äralltid full av västerländska turister. Indonesier får inte ens komma in där.

-Jag har aldrig varit där och det är förstås diskriminerande att lokalbefolkningen, inte ensfår gå dit. Jag tror ändå inte att attentaten har något med det att göra men visst är stället noga utvalt om man vill döda turister och västerlänningar, säger han.

Jagade Kunder
Ida Ling från Norrk;ping har varit på Sari Club mängder av gånger. Under fyra månader 2000 bodde hon i Kuta och jobbade som dykfotograf.

-Vi var där nästan varje kväll. Det var på Sari Club vi jagade kunder till dykcentret jag samarbetade med, berättar hon.

-När jag bodde där kände jag folk som jobbade på Sari Club. Det var en chock att höra om attentatet. Nu vill jag bara åka dit igen för att se om det verkligen är sant.

Ida Ling tänkte inte ens tanken att det skulle vara en terrorattack när hon fick höra talas om explosionen.

-Bali för mig är ett lugnt och fredligt ställe. Kuta är som ett Mallorca i Kubik. Det är ett ställe där man festar och har kul, säger hon.

-Fok har level nastan uteslutande av turismen. Det har slar oerhort hart mot Bali och manniskornas mojlighet att forsorja sig, sager konstnaren Richard Winkler fran Norrkoping. Sedan 1997 borhan pa Bali. Med pa bilden ar ocksa hans hustru Regine.

MICKE PIHLBLAD
mikael.pihlblad@nt.se
011-200 171