MEDIA / ARTICLES

NYA DAGEN

5 SEPTEMBER 2001

Konstnären som fann kärleken i paradiset

Richard Winkler flyttade från Norrköping till kulturcentrum på Bali

Bland tempel, vilda djur och risfält hittar han sin inspiration.
Konstnären Richard Winkler hittade kärleken och gläd jen i Ubud.

UTVECKLING. Om sina tavlor säger Richard att hans skapande genomgått en utveckling sedan han flyttade till Bali. Tidigare målade han mer symboliskt,och figurerna hade bara formen av människor. Nu har det vuxit fram ansikten och händer på figurerna, och motiven hämtar han från sin omgivning.

Richard winkler är killen från Norrköping som numera lever sitt liv som konstnär på Bali. Ett liv i paradiset, ett liv som många av oss drömmer om under långa kalla vinterdagar.

Det började som en kärlekssage, när Richard träffede Regine genom en kvinna från Indonesien, som han hade brevväxlat med sedan många år tillbaka. En kärlekssaga som inte stannade vid att vara en saga utan blev verklightet.

Det gifte sig och när de skulle leva sitt liv till-sammans, bestämde de sig fär att bo på Bali, när mare bestämt i en by som heter Ubud. Här mitt bland palmer och tempel målar Richard sina tavlor.

ALLTIHOP BÖRJADE NÄR Richard under skoltiden började brevväxla med människor ute i vida världen för att lära sig engelska, och för att få insikt i hur andra människor lever. En av brevvännerna van från Indonesien, och efter många års brevskrivande bestämde de att de skulle träffas.
Genom henne traffade Richard sedan Regine. Regine som var från Jakarta och Richard som var från Norrköping bestämde sig for att leva till-sammans på Bali. De bosatte sig i Ubud, som är ett kulturcentrum där många konstnärer bor och livnär sig på sin konsit.

Tavlor, skulpturer , masker, traditionell dansallt bidrar till att göra Ubud till ett kulturcentrum, även om Richard påpekar att Jogg Jakarta på ön Jakarta är ett mer modernt kulturcentrum än Ubud.

I ETT HUS BYGGT PA kinesiskt vis alldeles i an slutning till djungeln har Norrköpingsbon funnit sin inspiration. På övervåningen i ett litet hus i trädgården kan han blicka ut över de gröna om givningarna medan han trollar fram konstverk after konstverk. Men det är inte helt ofarlight att sitta i i paradiset och arbeta. En morgor after frukosten när Richard skulle börja arbeta, slog han upp sitt fönster och tog ett djupt andetag. Fröst registrerade han inte riktigt vad han såg-men han upptäckte att bara en liten bit ifrån honom på en gren satt en orm och stirrade på honom. Sakta, sakta fick han stänga fonstret innan han kun de pusta ut.
Om sina tavlor säger Richard att hans skapan de genomgått en utveckling sedan han flyttade till Bali . Tidigare målade han mer symboliskt, och figurerna hade bara formen av människo . Nu har det vuxit fram ansikten och händer på figurerna, och motiven hämtar han från sin omgivning.

Har finns kvinnor som badar och hämtar vatten i floden. Män och kvinnor som vattnar på risfläten , eller som är på fruktmarknaden. Ofta avbildade i morgon – eller kvällsljus , när färgerna är som varmast. Det ör det vardagliga livet runtomkring i all sin färgprakt som inspirerar Richard . Han har även börjat använda andra metoder i sitt måleri , bland annat skulpterar han i sandsten.

EN VANLIG DAG I Richard liv kan tyekas lik manga andra människors vardagsliv .Han går upp på morgonen och äter frukosten medan han läser Jakarta Post. Han åker ner till Ubud för att uträtta ärenden,kolla av mailen och hämta ut bill der. Sedan köper han lite mat, och åker till sitt stamställe för att äta lunch.

Men han lever sitt vardagsliv på Bali – drömre semålet för manga. Det som för många är ett vackert landskap och vakra stränder är för honom vardagslivets omgivningar.

I dagarna har Rickard avslutat sin utställning i Jakarta och är på väg mot nya mål med sin konst.

Forst registrerade han inte riktigt vad han såg-men han upptäckte att bara en liten bit ifrån honom på en gren satt en orm och stirrade på honom.

INSPIRATION
I ett hus byggt på kinesiskt vis alldeles i anslutning till djungeln har Norrköpingsbon funnit sin inspiration. På övervåningen i ett litet hus i trädgården kan han blicka ut över de gröna omgivningarna medan han trollar fram konstverk efter konstverk.

KÄRLEK
Alltihop började när Richard under skoltiden började brevväxla med människor ute i vida världen för att lära sig engelska. Han fick då kontakt med Regine som han sedan gifte sig med.

VARDAGEN
Det är det vardagliga livet runtomkring i all sin färgprakt som inpirerar Richard. Han har även börjat använda andra metoder i sitt måleri, bland annat skulpterar han i sandsten.