MEDIA / ARTICLES

FOLKBLADET

JULY 2009

En konstnär och hans inspirationskällor

NORRKÖPINGfolkbladet-pict-1
Här är är killen från Klockaretorpet som blev konstnär i Stockholm och hittade kärleken på Sri Lanka. Sedan tolv år arbetar Richard Winkler och bor med familjen på Bali. Det har han brevskrivande (!) på högstadiet att tacka för.

Fakta
Född: 26 juni 1969 i Norrköping
Familj: Gift med Regine, döttrarna Dinda 5 år, och Nadia snart 3 år
Bor: Sedan 1997 på Bali
Gör: Konstnär på heltid

Richard Winkler blickar ut över det vackra parkområdet vid Löfstad slott och säger sedan:
– Naturen har alltid inspirerat mig.

Hit brukade han komma som liten grabb, det är inte så långt från Klockaretorpet där han växte upp. I bland var morfar med, det var han som till en början öppnade vägen till konsten.
– Morfar tecknade. Smultron på strån och så. Han tog ofta med mig ut i naturen.

När han blev lite äldre var det baksidan på tidningen Fantomen som gav nästa steg. Där fanns teckningskursen Svart och vitt med Åke Skiöld.
– Mottot var inte en dag utan streck. Jag tog honom på orden och alla 15 stegen har jag gått.
– Jag tror att det är mina barndomsminnen som jag försöker hitta ett sätt att kopiera till mina egna barn.

I parken springer döttrarna Dinda och lillasyster Nadia runt. De har varit där förr och känner igen sig här. Nadia är övertygad om att slottet är Snövits och att prinsen ska komma när som helst.
– Det är familjen som inspirationen nu, säger han, det är hela anledningen till att man existerar idag.

Hela juli månad är han hemma i Sverige med sin Regine och sina döttrar. De försöker ta sig hit för att flickorna ska få träffa farmor och farfar – och vice versa. Men också för att de ska få skogen och den svenska naturen. Han vill gärna dela med sig av det han kommer ifrån. Det är mycket som är annorlunda från den miljö de har runt sig till vardags.
– Här är så tyst. Det är det aldrig där nere. Det är folk överallt och allt är så tätt. Ytor att spring runt på som här, finns knappt där nere.  Först såg det ut som Richard Winkler skulle få en annan karriär.

Efter gymnasiet bar det av till Stockholm och en ettårig utbildning på Nyckelviken på Lidingö. Sen följde tre år på Beckmans designhögskola. Sammanlagt blev det fyra års utbildning och lika många år med frilansjobb i reklambranschen och som illustratör åt tidningar. Samtidigt målade Richard Winkler och ställde ut sina tavlor. Allt gick väldigt bra. Men allt lämnade han bakom sig när han flyttade till Sydostasien.
– Jag har aldrig ångrat det. Inte ett en enda gång, säger han bestämt.

Han var redan då fascinerad av kroppen och av naturen. För inspiration gjorde han ett par resor till Sri Lankas tropiska natur med exotiska frukter och växter. 1996 skulle han dit igen, men den tredje resan kom att förändra hans liv.
– Genom ett program på engelskan under högstadiet fick vi brevvänner. Jag hade läst en bok om Indonesien och kryssade i det, skrev att ett av mina intressena var tropisk natur och fick vänner därefter runt om i världen. Som Regine från Indonesien, en av dem som jag höll kontakten med genom åren. När jag skulle ner till Sri Lanka så reste hon hit och där träffades vi för första gången. Det slog stjärnor och blixtar direkt under den veckan.

I juli året där på bodde Richard på Bali och bestämde sig för att bli konstnär på heltid. Nu har de tillsammans där i tolv år . De vill behålla bandet till Sverige och inspirationsresorna går nu åt motsatt håll. Regine tycker att det är väldigt vackert i Sverige men hon och flickorna har svårt att förstå sig på ljuset.
– Man vet inte om det är dag eller kväll. Det var lika svårt att förstå när vi var här under vintern, säger hon på engelska.

Richard pratar indonesiska med flickorna. Dinda går i engelsk skola, och lite svenska har flickorna snappat upp hemma.
– Vi försöker med Rasmus och Pippi-filmerna. Framför allt Pippi är de tokiga i.

Att familjelivet är viktigt syns även i konsten. När Regine var gravid så var det mycket mage på tavlorna.
– Överlag är det mest kvinnor bland motiven. Själva moderrollen har också inspirerat mig.

Nyligen har Richard Winkler valt att ta nästa steg som konstnär. Nu skapar han skulpturer i brons. Resan är i första hand till för familjen och han kopplat av skapandet. Men han tar mentala bilder av omgivningarna. Det är bilder som kommer tillbaka när han själv är tillbaka, i ateljén i det nybyggda huset på stranden vid Sanur på Bali.
-Det kanske är ytor, tomhet och tystnad jag tar med mig ner.

Jonas Börjesson

Publicerad 2009-07-09 00:28
Ändrad 2009-07-09 09:24    Tipsa en vän    Skriv ut
Textstorlek