MEDIA / ARTICLES

NORDIC I THAILAND

Resebrev 5 Från Bali Av Pentti Johannes Niemi!

I månadens artikel intervjuar jag den svenska konstnären Richard Winkler som är bosatt här i Sanur, Bali.

Forfatter: Tekst og foto Pentti J Niemi

BAKGRUND!
Pentti: Richard vill du vara snäll och berätta lite om din bakgrund, var du är född, var du har studerat och vad det var som förde in dig på en konstnärlig bana. Richard. Jag ar född den 26:e juni 1969 i Norrköping, Sverige. Sen jag var barn har jag alltid tyckt om att teckna och måla. Min Morfar hade som hobby att teckna, och han satt ofta med mig och vi tecknade tillsammans.

Han var alltid en stor inspirationskälla.

Sa småningom började jag studera konst och design. Först ett ar på Nyckelviksskolan och sen tre år på Beckmans School of Design i Stockholm. Jag frilansade därefter som illustratör, men drömde alltid om att bara ägna mig at mitt måleri. Jag målade alltid så fort jag hade tid över och hade också åtskilliga utställningar i Sverige. Först när jag flyttade till Bali 1997 bestämde jag mig för att bara måla på heltid. Jag hade ingen aning om hur det skulle gå till, men tänkte att det fick lösa sig med tiden.

BREVÄNNER!
Pentti: Vad var det som gjorde att du flyttade till Bali? Richard: Min hustru. Vi var gamla brevvänner från högstadiet, hon i Jakarta Indonesien, och jag i Norrköping, Sverige. Vi brevväxlade i många år. Det var ganska sporadiskt och ibland kunde det gå ett år eller två mellan breven. Så småningom fick vi mer kontakt via fax och telefon. Efter ca 11 år träffades vi mer eller mindre av en slump på Sri Lanka. Vi blev förälskade och efter mycket fram och tillbaka bestämde vi oss for att flytta till Bali tillsammans och gifta oss. En helt galen ide när man tänker på det så här i efterhand…..men vi hade båda en stark känsla att det var helt rätt. Och det var det också. Pentti: Hur länge har du varit fast boende på Bali? Richard: Vi har bott på Bali i 10 år nu.

BALINESISKT INFLYTANDE!
Pentti: Det anses att tysken Walter Spies och holländaren Rudolf Bonnier hade ett visst inflytande på balinesisk målarkonst på 1930 talet. Kan man också tänka sig att balinesisk konst har haft inflytande på västerländska konstnärer. Den balinesiska gamelan-musiken har ju inspirerat många västerländska tonsättare; exempelvis Bartok, Schönberg, Per Nörgård och jazzmusikern Pierre Dörge från Danmark.
Richard: Det har det säkert. I varje fall har det inspirerat mig och vad och hur jag målar idag. Det skedde en ganska stor utveckling av min konst ganska så snabbt sen jag flyttade till Bali. Jag började använda mycket mer starka färger och mina kompositioner blev betydligt mer detaljrika och figurativa.

Du kan alltid besöka min hemsida Pa www.richardwinkler.com och se hur min konst har utvecklats från Stockholm – Sri Lanka – Bali. Varje plats och ny miljö påverkar ens själ, och därefter också ens konst såklart. Jag finner mycket inspiration i naturen och det vardagliga livet runtomkring mig. Naturen ar stark, levande och passionerad. Den har alltid varit viktig for mig. Sen jag var en liten pojke har jag alltid varit intresserad av växter, blommor och frukter. Jag petade ständigt ner frön i jorden och byggde små växthus hemma i lägenheten.

Pentti: Har du själv blivit inspirerad av balinesisk konst och av den positiva miljön för konstnärlig verksamhet här på Bali. Richard: Redan svarat på har ovan….Bali har också givit mig en massa kontakter runt om i världen. Jag hade ingen aning om att jag skulle få träffa så många olika människor från världens alla hörn på en liten ö nära ekvatorn. Och hela Sydost Asien verkar blomstra med konstnärer, hantverkare, konstsamlare och andra med intresse i konst och form.

KOPIERING!
Pentti: På mig verkar det som om det är frågan om ganska mycket ”kopiering” här på Bali och väldigt lite ”nyskapande” om jag skall döma efter det jag ser på gallerierna. Fast undantag finns exempelvis på Seniwati Gallery i Ubud som visar målningar utförda av kvinnor. Det var någon som berättade för mig att även kopior på dina målningar lär hänga på något galleri här i Sanur? Richard: Ja, att kopiera ar vanligt här. Det verkar också som att ingen skäms över att göra det….Jag har sett åtskilliga kopior av mina målningar både här på Bali (på restaurangväggar) och på ”gatugallerier” i Jakarta. Men man får väl ta det som någon slags komplimang. Det är väl charmigt när någon kopierar vad man gjort, så länge som de signerar med sitt eget namn. Oftast är ju också dessa kopior ganska dåligt målade, så det är ju lite kul att se.

Pentti: Säljer du din konst via gallerier, privat eller på annat sätt? Har du kontakter i Thailand, eventuellt sålt där? Richard: Jag har ett galleri i Indonesien och ett i Singapore som jag jobbar nära med nu. De representerar mig och säljer mina målningar. Jag har haft ett antal solo utställningar och några gruppshower, varit med på konstmässa och så. Har också haft en del köpare från Thailand, Bangkok. Nästa utställning planerar vi i Singapore 2008 eller 2009. Pentti: Till slut var snäll och berätta lite om din familj, hur du bor och hur du trivs här på Bali och om dina framtidsplaner.

FAMILJEN!
Richard: När vi först flyttade hit bodde vi i Ubud, uppåt bergen till. Många konstnärer och hantverkare håller till där i trakterna. Det ar en charmig liten bergsby bland risfält med en fantastisk natur. Vi hyrde ett litet hus i en mycket traditionell balinesisk by. Förra året flyttade vi till Sanur, ursprungligen en fiskarby vid havet. Där bor vi nu i vårt eget nybyggda hus. Jag har äntligen fått en ordentlig välutrustad studio att jobba i. Så nu med mer utrymme kan jag också jobba med större format.

Vi har två små döttrar, 3,5 år och 10 månader, och vi trivs jättebra har. Vi har ingen större plan mer än att fortsätta att leva här tillsammans. Våra barn har nära till internationella skolor, så det är jättebra och bekvämt. Jag önskar dock att resa runt i Asien mer. Det finns så otroligt många platser och kulturer att besöka. Jag reser ofta runt här på Bali också, åker upp bland bergen på norra sidan för att söka inspiration och hämta ny energi. Det är det mest avkopplande jag kan göra, sätta mig på min vespa och ge mig ut på små vägar bland byarna och den vackra naturen bland bergen.